Żeby te zwierzęta nie rozprzestrzeniły się i nie stanowiły żadnego zagrożenia dla żywności, sprawowana jest nad zakładem dokładna kontrola. Biolog terenowy głównie kontroluje, jakie jest otoczenie firmy i jakie są zagrożenia. Jeśli wykryje jakieś, to opracowuje plan przeciwdziałania tym zagrożeniom i informuje właściciela zakładu gastronomicznego lub przetwórczego, co należy zrobić, b y ochronić się przed zagrożeniem. Wykonywany jest audyt DDD, czyli specjalny audyt, który ma za zadanie sprawdzić, jak wygląda otoczenie firmy, jakie są zagrożenia i jakie są możliwości. Na bazie danych z takiego audytu wdrażany jest odpowiedni plan działania. Jeśli firma się do niego stosuje, to nie musi się niczego obawiać. Gorzej, jeżeli się nie wykorzystuje, bo wtedy cały audyt zwyczajnie idzie na marne, dlatego że i tak nie są stosowane procedury, które mogłyby z ogromnym skutkiem zapobiegać występowaniu gryzoni i szkodników. Na biologu terenowym spoczywa ogromna odpowiedzialność, ale zakład zajmujący się produkcją i przetwórstwem żywności musi też podejmować odpowiednie działania, które zmierzają do zapobiegania problemowi.
Zobacz więcej: biolog terenowy