Wyposażenie sklepu spożywczego-przepisy

Wyposażenie dla sklepu spożywczego i wyposażenie magazynów gastronomicznych jest dość podobne. Z tą różnicą, że w sklepie spożywczym półki i meble powinny być zwyczajnie śliczne, ażeby sklep podobał się klientom. W magazynie można z tego całkowicie zrezygnować i postawić na funkcjonalność.

W obu wypadkach na wyposażenie składać będą się otwarte regały na towary suche typu mąki, cukier oraz napoje - tu regały muszą być prócz tego wzmocnione. Poza tym potrzebne będą też chłodziarki i zamrażarki. W sklepie lady chłodnicze, szczególnie, gdy sklep jest samoobsługowy, mają przeszklone drzwi i są świetnie oświetlone. Musimy wyposażyć pomieszczenie magazynowe w niezbędne, najczęściej wysokie aż do sufitu, półki i regały (zwykle metalowe), regały chłodnicze oraz szafy, w których przechowyw ana jest żywność w bardzo niskiej temperaturze, czyli głęboko mrożona. Nie może również w nim zabraknąć tradycyjnych w funkcji, ale bardzo dużych lodówek a także zamrażarek na drobną żywność, np. lody. Dla produktów które wymagają niskiej temperatury konieczne jest zachowanie jej również w czasie transportu do magazynu a potem z magazynu do sklepu. W grupie magazynowym nie powinno zabraknąć też palet i regałów, na których mogą być przechowywane. Istnieje szereg przepisów, które mówią o tym, jakie regały przeznaczone są do przechowywania żywności i jakie zasady czystości i higieny muszą być zachowanie na terenie takiego magazynu. Przepisy te są bardzo restrykcyjne, niemniej jednak dzięki nim żywność zachowuje świeżość i nie niszczy się.
Sprawdź tutaj: lady do sklepu.