Zamrażanie surowców spożywczych

Mrożenie produktów spożywczych to jedna z metod długiego utrzymywania jakości tych towarów na właściwym poziomie umożliwiającym im dalszą sprzedaż. Branża spożywcza jest niesłychanie wymagająca, jeśli chodzi o jakość produktu. Z roku na rok obserwujemy, że wymogi się zaostrzają.

Dla końcowych klientów jest to wspaniała wiadomość, natomiast dla firm produkcyjnych, handlowych czy transportowych niestety jest to powiązane z kolejnymi wydatkami i obowiązkiem przystosowania swojego profilu działania do tych wymogów. Jedną ze skuteczniejszych metod stosowanych w branży przetwórczej związanej z żywnością mrożoną i chłodzoną jest zamrażanie szokowe, które polega na zamrażaniu w bardzo szybkim tempie w specjalnej komorze mroźniczej. Metoda ta ułatwia pracę i przede wszystkim skraca czas potrzebny na zamro żenie towarów. Ma to tę zaletę, że ograniczona jest również energia potrzebna na zamrożenie produktu. Firmy kupują takie urządzenia w wersjach nowych lub używanych, w współzależności od budżetów. Wynajem kontenerów chłodniczych jest popularną procedurą, dlatego że umożliwia chwilowe ograniczenie wydatków. Wynajem jest realizowany na zasadach leasingu. Oznacza to, że jedna firma może wynająć kontener od drugiej za stosowną miesięczną opłatę i na czas określony w umowie takiego najmu. Zwykle umowa trwa około dwa-trzy lata, a po tym czasie wynajmujący może odsprzedać przedmiot najmu najemcy albo odzyskać go i sprzedać gdzie indziej. Taka wersja jest bardzo opłacalna dla wielu firm z branży spożywczej.
Sprawdź: wynajem chłodni.